Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Eigenschappen van een afzuigkap

afvoer afzuigkapAfzuigkappen, materialen, breedte en afvoer.

Er is volop keuze in afzuigkappen. Van een wand- en tafelmodel tot eilandmodel of werkbladafzuiging. Maar meer praktisch: welk afvoersysteem kies je voor je afzuigkap? Hoe breed moet de afzuigkamp zijn? En welk materiaal is geschikt? Een overzicht.

Afvoer afzuigkap

Om de lucht af te voeren, kun je bij afzuigkappen kiezen uit twee verschillende mogelijkheden:

  • de kookluchtjes rechtstreeks naar buiten laten afvoeren. Hierbij wordt dus alle afgevoerde lucht uit de keuken verwijderd.
  • de kookluchtjes via een koolstoffilter laten recirculeren. Bij dit systeem houden filters vet en geurtjes uit de afgevoerde lucht vast. Warme en vochtige lucht wordt terug de keuken ingeblazen.

Breedte afzuigkap

Per model zijn er verschillende afmetingen. Afhankelijk van de breedte van de kookzone kies je voor een geschikte afzuigkap. De dampkap moet iets breder zijn dan de kookzone. Immers, de luchtjes gaan niet recht naar boven.

Kookzone                Afzuigkap
60 cm                       90 cm
90 cm                      120 cm
120 cm                    140 cm

Een kookplaat bestaat tegenwoordig niet standaard meer uit vier kookzones. Je kunt kiezen voor ook vijf, zes, zeven of zelfs acht kookzones. De breedte van 60 bij 90 cm is dan niet meer voldoende. Datzelfde geldt wanneer je je kooplaat combineert met een wok, friteuse en/of grilplaat. Op deze ontwikkeling spelen afzuigkappen ook in. Die worden steeds breder. Dat geldt zowel

voor de wand- als eilandopstellingen, standaard tot zelfs dubbele uitvoeringen in 150 en 180 cm breed.

Gebruikte materialen afzuigkap

Het is belangrijk dat afzuigkappen van hoogwaardige materialen zijn gemaakt. Bovendien moet het materiaal een lange levensduur hebben, bestand zijn tegen vocht, vet en vuil en eenvoudig in het onderhoud zijn. Roestvrij staal wordt het mest toegepast voor de hedendaagse afzuigkappen. Daarnaast zijn er ook combinaties met glas en aluminium, voor een moderne uitstraling. Andere materialen die worden toegepast zijn: gelakt staal, koper en messing.

Verlichting

Elke afzuigkap beschikt over verlichting. Immers, het is belangrijk dat de kookzones goed verlicht zijn. Vandaag de dag is het licht in de afzuigkap niet alleen meer functioneel, maar ook kan ook sfeerbepalend zijn. Er zijn afzuigkappen met dimverlichting. En ook door toepassing van gekleurd of matglas in de afzuigkap kun je sfeervolle lichteffecten creëren.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube