Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Fornuizen

Een fornuis is een kookplaat én elektrische oven in één. Er zijn verschillende soorten en maten en met diverse functies. Meestal zijn fornuizen vrijstaand. Echter, je kunt deze zo in je keukenopstelling plaatsen dat het oogt als inbouw. Als je een inbouwkeuken hebt, kun je kiezen voor een geïntegreerde kookplaat en oven. Lees hier meer over de vele soorten fornuizen.

Als je op zoek gaat naar een fornuis kun je kiezen uit: gas, inductie, elektrisch, halogeen of keramisch. Welke energiebron je kiest, wordt vaak mede bepaald door de aanwezigheid van een gas- of een krachtstroomaansluiting in je huis. Deze krachtstroomaansluiting heb je namelijk nodig om elektrisch te kunnen kopen.

Gas elektrofornuis

De zogenaamde gas elektrofornuizen combineren een kookplaat op gas met een elektrische oven. Voor het koken beschikken de huidige modellen over meerdere kookzones, wokbranders en kookplaten van diverse materialen. Zo zijn er gas elektrofornuizen met roestvrij stalen en glazen kookplaten. In dit laatste geval is de gaskookplaat, net als bij de keramische en inductiekookplaat, voorzien van een glaskeramische ondergrond. Eenvoudig te reinigen en minder gevoelig voor het inbranden van etensresten.

Keramisch fornuis

Een keramische kookplaat werkt hetzelfde als een klassieke elektrische kookplaat. De kookplaat met ronde zwarte elektrische platen is vervangen door een dikke glasplaat waarop lijnen de kookzones aangegeven. Een gloeispiraal verwarmt de kookplaat. Een voordeel van de keramische kookplaat is het gladde oppervlak dat eenvoudig is schoon te houden. Het nadeel is dat de kookplaat relatief langzaam opwarmt en dat de plaat lang heet blijft. Eveneens zijn er fornuizen te koop met een inductie of halogeen kookplaat.

Fornuis en oven

Een fornuis kan worden geleverd met een conventionele- of een heteluchtoven. De conventionele ovens zijn vergelijkbaar met de klassieke gasoven; verwarming van de boven- en onderwand. De heteluchtoven is de andere optie. Hierbij blaast een ventilator hete lucht door de oven.

Tegenwoordig bevatten veel ovens ook een magnetronfunctie. Handig om eten te ontdooien of snel op te warmen. Daarnaast kan ook voor een combimagnetron worden gekozen. Dit is een alles-in-een die kan ontdooien, opwarmen, bakken, koken, grillen en eventueel stomen.

Fornuis met vaatwasser

Koken, bakken en afwassen? Jazeker, ook dat is tegenwoordig mogelijk. Er zijn verschillende fabrikanten die een fornuis op de markt brengen met een geïntegreerde vaatwasser. Bijvoorbeeld geschikt als je een kleine keuken hebt en niet aan comfort wilt inboeten.

Maatvoering fornuis

De maatvoering van een fornuis varieert met name de breedte. De meeste maten liggen tussen de 60 en 90 centimeter breed. Bij je keuze zal onder andere de beschikbare ruimte, gezinsgrootte en kookwens een rol spelen.

Fornuizen in diverse stijlen

Maar er is nog meer. Ook zijn de fornuizen verkrijgbaar in diverse stijlen.  Van klassieke en landelijk fornuizen – voorzien van alle hedendaagse technische snufjes – tot nostalgische hout- en gietijzeren fornuizen.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube