Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Fornuizen

Het fornuis, iedereen heeft er tegenwoordig wel 1 in zijn of haar keuken staan. Er bestaan verschillende soorten fornuizen maar hun belangrijkste eigenschap blijft hetzelfde, namelijk koken.Naast koken heeft u ook de mogelijkheid om ermee te bakken en grillen door middel van de oven.

Verschillende soorten fornuizen

Fornuizen zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het model fornuis, heeft u de keuze uit onderstaande fornuizen:

Een inductie kookplaat werkt met een magnetisch veld. Het magnetische veld zorgt voor een zeer snelle opwarming van de pan. Alles gaat dus vele malen sneller omdat de magneet zelf geen warmtebron is, maar de combinatie van de magneet met de pan warmte veroorzaakt, wordt het kookoppervlak nooit zo heet als bij een keramische of gaskookplaat het geval is. Voordeel is dus ook dat het niet warm wordt waardoor etensresten niet aangebrand kunnen raken. Een inductiekookplaat koelt ook sneller af. Het is ook veiliger want zodra u de pan eraf haalt, slaat hij vanzelf af. Mocht u een pacemaker hebben, ga dan even langs uw arts om na te vragen of dit een probleem is, en let daarnaast goed op uw aansluiting omdat deze fornuizen veel vermogen vragen. U heeft hiervoor speciale pannen nodig. Als u gekookt heeft op gas, dan kunnen deze pannen niet gebruikt worden op een inductiefornuis. Voordeel van inductie is dat het de veiligste manier van koken is. Je kunt je namelijk niet verbranden aan de kookplaat. Zodra je de kookplaat uitzet is het koud.

Gas fornuis, dit soort fornuis, waarbij je de oven zelf nog moet aansteken wordt bijna niet meer verkocht. Voor dit type fornuis heeft u geen elektriciteit nodig. Het meeste gebruikte gas is aardgas. Sommige fornuizen kunnen ook aangesloten worden op butaangas, maar standaard zijn ze voorzien van een aansluiting op aardgas. Let op bij de aanschaf van het fornuis op de lengte van de gasslang, deze moet om de tien jaar vervangen worden.

Elektrisch-gas fornuis: het verschil met een gasfornuis is dat je voor de oven geen gas nodig hebt, deze werkt namelijk op elektriciteit. Hierbij heeft u de keuze uit hete lucht oven, conventionele over en/of gril. Het verschil zit hem erin dat bij hete lucht oven de lucht wordt rond gecirculeerd wat zorgt voor een betere verdeling van de warmte. Terwijl bij een conventionele oven er alleen gebruik gemaakt wordt van boven en onder warmte.

Keramisch fornuis is een fornuis dat gebruik maakt van halogene lampen onder een keramische plaat. Ze lijken veel op een inductie kookplaat, met als nadeel dat het langer duurt voordat het warm wordt en ook langer duurt voordat uw kookplaat is afgekoeld. Het onderhoud van deze fornuizen gaat makkelijker als bij een elektrisch fornuis waarbij er vier losse pitten op de kookplaat zitten.

Elektrisch gasfornuis

Dit fornuis werkt op zowel gas als elektriciteit. Het kook gedeelte gebeurt namelijk op gas. Dit is een van de prettigste manieren van koken omdat het snel gaat en energiezuinig is. De elektriciteit dient ervoor om de oven te bedienen. Hierbij heb je keuze uit twee soorten ovens. Namelijk een conventionele oven, of een hete lucht oven. Het verschil zit hem erin dat je bij een conventionele oven alleen boven en onder warmte hebt, terwijl bij een hete lucht oven de lucht gelijkmatig wordt verspreid.

Elektrisch fornuis

Het keramische fornuis heeft een keramische plaat die met halogeen lampen werkt. Nadeel hiervan is dat het lang duurt voordat het opgewarmd is en ook lang duurt voordat de kookplaat is afgekoeld. Het energieverbruik ligt ook hoger vergeleken met gas. Het fornuis moet aangesloten worden door een erkend installateur in verband met de perilex stekker. Dit geldt ook voor het fornuis met de losse pitten. Het nadeel van dit fornuis vergeleken met een keramisch fornuis is het onderhoud.

Bij een keramische kookplaat is het makkelijker om deze schoon te houden doordat het kook gedeelte helemaal vlak is. De snelste manier van koken en meest veilige manier is inductie koken. Dit werkt ook met een glasplaat. Alleen i.p.v halogeen lampen, wordt hier gebruik gemaakt van magnetische straling. Dit vergt tevens krachtstroom en speciale pannen. De pannen moeten helemaal vlak zijn aan de onderkant, anders maken ze niet goed contact met de kookplaat. Mensen met een pacemaker moeten navragen aan hun huisarts of het mogelijk is om op inductie te koken. Dit in verband met de magnetische straling. Nog een belangrijk voordeel is dat je je niet kunt verbranden omdat de kookplaat zodra je hem uitzet gelijk koud is.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube