Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Inductiekookplaat

De laatste jaren is de inductiekookplaat sterk in opkomst. Deze nieuwe vorm van koken heeft als basis ook elektriciteit maar werkt een stuk anders en dat heeft beslist voordelen ten opzichte van een keramische kookplaat of een gaskookplaat.

Hoe werkt een inductiekookplaat?

In tegenstelling tot een keramische kookplaat die de pan “gewoon” van onderen af verhit net zoals een traditionele elektrische kookplaat werkt een inductiekookplaat anders. Een of meerdere spoelen onder de “pitten” zenden een sterke elektromagnetische straling naar de pan en door de samenstelling van de pan wordt die omgezet naar hitte in de pan. De pannen moeten overigens wel van goed materiaal zijn wat geschikt is voor inductiekoken. Dit kun je als vuistregel checken door te zien of een magneet aan de pan blijft hangen.hoe werkt een inductiekookplaat

Wat is het voordeel van een inductiekookplaat?

Inductiekoken heeft als voordeel dat je geen warmteoverdracht met bijbehorende vertraging hebt. De plaat wordt niet warm, alleen het gerecht wordt warm. Dit verwarmt ook wel weer de pan en daardoor een beetje de kookplaat maar dat is heel gering.  Het koken gaat een stuk (tot 40%) sneller dan bij een keramische plaat of gasplaat. Tevens is het energiezuiniger.

Door de lagere temperatuur van de kookplaat en de pan is de kans op verbranding kleiner, in principe is de plaat “koud” als je de pan wegneemt. Het feit dat de plaat niet wordt verhit van onderen maakt hem beter schoon te maken en neemt de kans op ingebrand vuil af naar bijna nul in vergelijking tot een keramische kookplaat.

Wat is het nadeel van een inductiekookplaat?

Zoals gezegd kunnen niet alle pannen op een inductiekookplaat, en dat kan kostbaar zijn. Tevens is een inductieplaat niet traploos regelbaar, maar heeft 9 of 12 standen. Dit kan onhandig zijn als je een gaskookplaat gewend bent. Als je veel kookt met sudderen moet je zeker een twaalf standen kookplaat nemen.

Inductiekoken wordt veel toegepast in huizen in energiezuinige wijken waar geen gasleiding ligt, en los daarvan zal het aandeel van de inductiekookplaten in de komende jaren alleen maar toenemen. De prijzen van een inductiekookplaat liggen iets hoger dan een gaskookplaat.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube