Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Kookplaten

Wat voor kookplaat heb jij?

De kookapparatuur blijft zich continu ontwikkelen. Van koken op gas, elektrisch en inductie tot op licht  en nog veel meer. Koken is tegenwoordig kiezen. Niet alleen wat je eet, maar ook hoe je het eten bereidt. De kookmogelijkheden op een rij.

Kok wil gaskookplaat

Professionele koks blijven zweren bijkoken op gas. De gasvlam is zichtbaar, de warmte is gemakkelijk te regelen en de gaskookplaten zijn geschikt voor alle typen pannen. Bovendien beschikken de hedendaagse gaskookplaten over meerdere kookzones.

Soms wel 5, 6, 7 of 8 pitten en kunnen worden uitgerust met een wok- en sudderbrander. Daarnaast hebben de meeste gaskookplaten een elektrische ontsteking. Dat is reuze handig, want als de vlam uitgaat, stopt de gastoevoer. Ook mooi meegenomen is dat gaskookplaten geen speciale pannen vragen.

Elektrische kookplaat

Elektrisch koken vraagt vaak wat oefening. Immers, een elektrische kookplaat wordt langzaam warm. Bovendien reageert de kookplaat erg langzaam op temperatuurwisselingen. Als je aardappels overkoken, is dat best vervelend. Het duurt even voor de plaat enigszins is afgekoeld. Anderzijds kun je er ook je voordeel mee doen. Als je de kookplaat tijdig uitzet, kunnen gerechten nog even doorsudderen of warm gehouden worden. Tegenwoordig zijn er ook elektrische kookplaten met temperatuurvoeler. Die reageren op de temperatuur van de kookplaat of de bodem van de pan. De temperatuurvoeler zorgt automatische voor een constante afgifte van warmte volgens een vooraf ingestelde temperatuur.

Keramisch koken

Een keramische kookplaat bestaat uit een spiegelhard oppervlak die verwarmt wordt door een verwarmingsspiraal. De straling van de spiraal zorgt vervolgens voor de verwarming van de pannen. Voor een goed kookresultaat is het overigens belangrijk dat de pannen vlak zijn en een dikke bodem hebben. De kookzones zijn met behulp van lijnen op de keramische kookplaat aangebracht en via een schakelaar of tiptoets is de temperatuur traploos te regelen. Tegenwoordig zijn er keramische kookplaten die worden verwarmd via infraroodstraling. Automatische kookprogramma’s, kookwekker en  kookduurbegrenzer  zijn vaak in de zeer platte kookplaat verwerkt.

Inductie kookplaat

Inductiekoken gebeurt door middel van elektromagnetische straling. De straling, die alleen de panbodem verwarmt, zorgt bijvoorbeeld dat water sneller kookt en boter sneller smelt. Bijkomend voordeel hiervan is dat er nauwelijks warmte weglekt en de kookplaat nauwelijks heet wordt. Zodra de pan wordt verwijderd, stopt het verwarmingsproces. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductie. Pannen moeten namelijk van een zogenaamd ferromagnetisch materiaal zijn voorzien.

Halogeen koken

Bij halogeen koken verwarmt een halogeenlamp de keramische glasplaat en die geeft vervolgens de warmte door aan de panbodem. Het felle licht van de halogeenlamp verwarmt de keramische plaat sneller dan de verwarmingsspiraal; de opwarmtijden zijn gemiddeld dus iets sneller dan bij keramisch koken. Als groot nadeel wordt ervaren dat de plaat langzaam afkoelt en dat de halogeen hittebron kan slijten.

Sensoren

Koken met sensoren is in opkomst. Hierbij meten sensoren niet alleen de temperatuur van de kookplaat maar ook de status van het eten in de pan.  Op basis daarvan regelt de kookplaat vervolgens geheel zelfstandig het kook- en bakproces. Deze techniek wordt met name toegepast bij moderne keramische kookplaten.

Op maat koken, bakken en braden

Ook is het tegenwoordig mogelijk je eigen kookcentrum samen te stellen uit verschillende componenten. Dus koken, bakken en braden op maat. Bijvoorbeeld een combi van koken op gas, groenten wokken en vlees of vis grillen op een Japanse teppanyaki-grill.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube