Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Vaatwasser, de mogelijkheden

vaatwasserVaatwasser, vanzelfsprekend in een keuken

Snel, efficiënt, zuinig en stil. Dat zijn de kenmerken van de moderne vaatwasser. Ze zijn er in diverse uitvoeringen en beschikken over tal van technische snufjes. Zo zijn er moderne machines met sensor die zelf de vervuilingsgraad bepalen en apparaten met een ‘aqua stop’ die beschermt tegen wateroverlast. Een overzicht van de mogelijkheden.

Vrijstaand, in- of opbouw

Als je op zoek gaat naar een vaatwasser kun je kiezen uit drie soorten: inbouw, opbouw of vrijstaand. Een inbouwvaatwasser is er in twee varianten; geïntegreerd of volledig geïntegreerd. Bij een geïntegreerde inbouwvaatwasser is het bedieningspaneel aan de buitenzijde zichtbaar, ook als de deur dicht is. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser wordt het gehele apparaat weggewerkt en aangepast aan je keuken. Het bedieningspaneel is onzichtbaar in de bovenrand van de deur verwerkt.

Een onderbouwvaatwasser wordt zichtbaar onder een werkblad geplaatst. Doorgaans is het wel mogelijk om een deurpaneel op de voorzijde te monteren, zodat het dezelfde ‘look’ krijgt als de rest van je keuken. Tot slot zijn er nog de vrijstaande vaatwassers. Hierbij kun je kiezen voor zeg maar een standaard model en die wegstoppen onder het werkblad of kiezen voor bijvoorbeeld opvallend fifties model. Wat je uiteindelijk kiest zal vaak afhangen van je persoonlijke smaak en gezinssituatie.

Energielabel

Let bij het kopen van een vaatwasser ook op het energielabel. Vaatwasserfabrikanten zijn tegenwoordig verplicht om de energie-efficiency klasse A (zeer efficiënt) t/m G (niet efficiënt) te vermelden. Een machine met label A verbruikt minder water en bespaart ruim 27% aan elektriciteit in vergelijking met een vaatwasser met een C-label.

Couverts

Kijk eveneens voor hoeveel couverts de vaatwasser geschikt is. Een couvert is een set eetgerei voor een persoon: bijvoorbeeld bestek, glas, bord, beker en kommetje. De meeste populaire afwasmachines zijn geschikt voor 12 couverts. Er zijn echter ook machines te koop waar 14 of 15 couverts in kunnen. Deze machines zijn niet groter, maar de rekjes staan dichter op elkaar, zodat er meer servies in geplaatst kan worden. De breedte van deze machines is 60  centimeter. Er zijn ook vaatwassers van 45 centimeter verkrijgbaar. Hier passen 8, 9 of 10 couverts in. Er is ook nog een smalle, compacte versie te koop van 45 centimeter hoog.

Functies en programma’s van een vaatwasser

Kies een vaatwasser die aansluit bij je behoeften. Diverse apparaten bieden tegenwoordig de mogelijkheid om ‘korte programma’s’ te draaien. En voor kleine hoeveelheden afwas is de ‘halve belading’ efficiënt. Er zijn ook vaatwassers met een ‘uitgestelde starttijd’, zodat je zelf bepaalt wanneer de vaatwasser draait.  Eveneens behoort een ‘flexibele indeling’ vaak tot de mogelijkheden; de rekjes en korven kun je verplaatsen. Zijn er vaatwassers met een speciale 3-in-1 functie. Hierdoor behouden glazen hun glans en komt de vaat schoon en droog uit de afwasautomaat. Verder kun je bij een nieuwe vaatwasmachine tegenwoordig ook kiezen voor een hotfill-aansluiting. Een energiebesparende optie waarbij de machine rechtreeks op de warmwaterkraan is aangesloten.

Geluidsniveau

Besteed ook aandacht aan het geluidsniveau van een vaatwasser. De moderne apparaten zijn steeds discreter. Het geluid beperkt zich tot 60 decibel. Er zijn overigens zelfs al vaatwassers met een geluidsniveau van 40 dB.

zie hieronder voor een video demo van de installatie van een mderne vaatwasser:

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube