Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Ergonomie in de keuken

Gemiddeld loop je 264 meter pér dag in de keuken en open en sluit je zo’n 80 keer per dag een lade. Dat vraagt om een efficiënte en gebruiksvriendelijke keukenindeling. Hieronder enkele tips om je keuken verantwoord qua ergonomie in te delen.

Algemene aandachtspunten voor keukenergonomie

Het werkblad, de spoelbak en kraan bevorderen samen het werk in de keuken. Houd rekening met de afstand tussen deze drie onderdelen en met de afstand tussen de koelkast, kookplaat en het afvalpunt. Plaats de koelkast dichtbij het werkblad, het werkblad dichtbij het afvalpunt en de vaatwasser dichtbij de spoelbak. Door de afstand tussen deze essentiële plekken te verkleinen, bevorder je de ergonomie in je keuken en creëer je gemak.

Aanrechtblad

Stem de hoogte van het werkblad af op je lichaamslengte. De afstand tussen je onderarmen en het aanrechtblad moet tussen de 10 en 15 centimeter zijn. De afstand is niet alleen belangrijk bij het werkblad maar ook in de rest van de keuken moet je hier rekening mee houden. De diepte van het werkvlak bedraagt doorgaans 60 centimeter.

Spoelbak

Zorg dat je – zonder voorover te buigen – met je hand de bodem van de spoelbak kunt raken.

Oven en magnetron

Ideale hoogte voor de oven en magnetron zijn op armhoogte. Zo kun je hete borden en schotels er veilig uithalen. Let erop dat de deur de goede kant uitdraait, dus weg van de richting waar je normaal met het eten heen gaat.

Koelkast

De inhoud van de koelkast overzie je het beste wanneer de inhoud op ooghoogte staat. Probeer daar bij het plaatsen van de koelkast rekening mee te houden.

Vaatwasser

Voorkom dat je regelmatig diep door de knieën moet om de vaatwasser in en uit te ruimen. De beste locatie voor de vaatwasser is met de spoelbak aan je linker- of rechterhand, afhankelijk van welke kant je voorkeur heeft omdat je van de spoelbak naar de vaatwasser gaat met de vuile vaat.

Bovenkasten

Voor de bovenkasten kun je het beste kiezen voor een grote openingshoek. Zo wordt de volledige kastinhoud bereikbaar. Er zijn tegenwoordig zelfs scharnieren die de deur vasthouden in een positie of helemaal open laten gaan.

Onderkasten

Wanneer je in plaats van kasten voor laden kiest, trek of rol je het materiaal als het ware naar je toe. Zo heb je in- en overzicht op de inhoud. Bovendien kun je de spullen gemakkelijk pakken. Door laden te gebruiken ontzie je je rug en knieën, omdat je niet telkens diep hoeft te bukken.

Apothekerskast

Een apothekerskast heeft als voordeel dat je er van beide kanten bij kunt in zowel de lage als de hoge delen, wat een fijne manier is omdat je nooit diep in een kast hoeft te grijpen en ook beter ziet wat er wel of niet in de kast staat.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube