Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Keuken verlichting

Keuken verlichtingDe verlichting in je nieuwe keuken

De keuken is niet alleen meer de plek waar je eten kookt. Het is tegenwoordig meer en meer een echte leefruimte. Vanzelfsprekend stelt deze veranderde functie van de keuken andere eisen aan de verlichting. Met een lichtplan kom je tegemoet aan de verschillende functies van de hedendaagse keuken.

Lichtplan

Om een beeld te krijgen van waar je welk soort verlichting wilt toepassen, kun je je leefgewoontes en het dagelijkse gebruik van de keuken inventariseren. Dus: waar werk je, waar eet je, waar spelen je kinderen enzovoort. Aan de hand daarvan kun je vervolgens je lichtplan opstellen. Waar is sfeerverlichting prettig? Waar heb je werklicht nodig? Wat vraagt om algemene verlichting? Ter illustratie: in een keuken waar alleen wordt gekookt, is een centrale lamp en taakverlichting voldoende. Maar wanneer een keuken een heuse eet-, leef- en/of werkplak dan is een mix van algemene, werk- en accentverlichting een aanrader. Een overzicht van de mogelijkheden en toepassingen van verlichting.

Centrale verlichting en werklicht

Goed en direct licht is onmisbaar op de plaatsen waar je je eten bereidt, zoals: het werkblad, de spoelbak en waar je kookt. De belichting behoort hier gelijkmatig te zijn, zonder te verblinden, en zo geplaatst dat je eigen handen geen schaduw werpen op het werkgedeelte.

Als verlichting voor het aanrecht wordt vaak gekozen voor TL-lampen. Onzichtbaar in een lijst onder de bovenkasten verwerkt en gecombineerd met downlights. TL-lampen – zeker de moderne varianten – verspreiden het licht namelijk heel gelijkmatig over het oppervlak van het werkblad.

De verlichting boven de eettafel is vaak multifunctioneel. Immers, de tafel wordt niet alleen gebruikt om te eten, maar ook voor hobby’s, werk en dergelijke. Het is daarom handig als je de lichtsterkte ervan naar behoefte kunt regelen met een dimmer.

Wanneer de keuken een verlengstuk is van de woonkamer, zoals bij en open keukens en kookeilanden, dan is een sfeervolle en uitnodigende verlichting voor de keuken aantrekkelijk.

Halogeenverlichting

Halogeen wordt veel toegepast in de keuken. Het geeft voldoende licht op eten te bereiden en met een dimmer kun je er ook sfeervolle verlichting mee creëren.

Om bepaalde objecten in je keuken extra aandacht te geven, is ook halogeen erg in trek. Je kunt bijvoorbeeld een rij halogeenspots aan de bovenste keukenkastjes bevestigen. Zo zorgt de halogeenverlichting ook voor lichtinval in de keukenkasten zelf. Reuze handig als je iets nodig hebt uit de kasten.

Sfeer- en vloerverlichting

Doordat de keuken steeds vaker en verlengstuk van de woonkamer is, wordt sfeerverlichting steeds belangrijker. Je kunt bijvoorbeeld lampjes in (mat)glazen keukenkastjes toepassen. Niet alleen sfeervol, maar het accentueert ook een onderdeel van je keuken. Een andere optie is vloerverlichting. Niet alleen decoratief, maar eveneens sfeervol en praktisch. Zo hoef je immers niet bij elk keukenbezoekje de hoofdverlichting aan te doen.

LED-verlichting

Dit wordt ook wel het licht van de toekomst genoemd. De gebruiksmogelijkheden ook in de keuken zijn zeer uitgebreid. Het breekt niet of nauwelijks en je kunt het vastpakken als het licht brandt. Een LED-lamp is duurzaam, omdat het gemiddeld tien jaar meegaat. Het is milieuvriendelijk, want het kan rechtstreeks aangesloten worden op energiebronnen als zonnepanelen. Bovendien is LED-licht helder en puur van kleur met aanpasbare intensiteit en het is zeer decoratief.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube