Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Keukenmuren

Wat kies je als afwerking op je keukenmuur?

KeukenmuurKeukenmuren die vuil, vettig en/of nat kunnen worden, bekleed je het liefst met een makkelijk afwasbaar materiaal: tegels, roestvrij staal, kunststof, glas enzovoort. Voor de overige muren zijn er qua afwerking heel veel mogelijkheden. Sterk en praktisch zijn daarbij wel vaak het uitgangspunt. Waar je zoal je keukenmuren mee kunt afwerken:

Spatwand

De afwerking van de keukenachterwand, ofwel spatwand, stelt andere eisen dan de overige keukenmuren. In dat artikel wordt ingegaan op de verschillende mogelijkheden: van glas en roestvrij staal tot kunststof panelen en hoogglans verf.

Overige muren

Al naar gelang je smaak en wens kun je de muren in je keuken afwerken met verschillende materialen en in heel veel kleuren. Voor een goede verwerking met de diverse materialen is het wel aan te raden te zorgen voor een gestuukte muur.

Verf

Op gestuukte muren kun je verf gebruiken. Er zijn verfsoorten speciaal voor keukens met een lange levensduur en die makkelijk te onderhouden zijn. Daarnaast is er verf op waterbasis (latex) en verf op oliebasis. Deze beide soorten zijn verkrijgbaar in vrijwel elke kleur die je wenst en ook in mat, satijn of glanzend. Satijn en glanzende verf, zowel op water- als oliebasis, kan met een zachte borstel schoongemaakt worden. Bij matte muurverf biedt een vochtige doek uitkomst. Ook is er een trend om op een (gedeelte van de) muur schoolbordverf te schilderen, handig als memobord of een speelplek voor de kinderen. Of een geschilderde muur met heel veel foto’s kan ook.

Behang

Je kunt de muren ook afwerken met behang. Echter, niet elk soort behang is geschikt voor de keuken. Het papier moet immers bestand zijn tegen water en vetten. Ook de lijm moet zorgvuldig gekozen worden. Informeer welke behangsoort zich het beste voor de keuken leent. Er is speciaal behangpapier verkrijgbaar met een beschermende laag. Dat behang is bestand tegen water en vetten en dus makkelijker te reinigen.

Hout, kunststof en aluminium

Ook kun je kiezen voor houten panelen of schrootjes. Dit hout moet wel behandeld worden om goed tegen vocht en vet bestand te zijn. De houten panelen en schrootjes zijn er in diverse afmetingen en eventueel met reliëf. Tegenwoordig zijn ook kunststof en aluminium panelen verkrijgbaar in verschillende afmetingen, kleuren (mat en glanzend) en met diverse motieven.

Tegels

Vroeger was het heel gebruikelijk om keukenwanden tot heuphoogte met tegels af te werken. Tegels zijn namelijk bestand tegen water en vetten, makkelijk om te onderhouden en uitermate sterk, slijtvast en kleurecht. Tegenwoordig is het gebruik van tegels op die manier echter minder gebruikelijk. Indien je tegels op de keukenmuren wenst, is er volop keus. Van verschillende steensoorten en motieven tot diverse afmetingen en in vele kleuren.

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube