Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Keukenfronten en materialen

Keukenfronten: massief hout tot massieve kunststof

Keukenfronten

Keukenfronten

De uitstraling van je keuken wordt mede bepaald door de keukenfronten. Of je nu kiest voor landelijk, keukenfrontenmodern, klassiek of design. Laat je bij je keuze echter niet alleen leiden door de kleuren en ontwerpen, maar let ook op het materiaalgebruik. De ene keuken leent zich voor intensiever gebruik dan de ander.

Wegwijs in de gebruikte materialen voor keukenfronten.

Zoals gezegd worden er voor de keukenfronten verschillende materialen gebruikt. Globaal kun je de volgende vier materiaalsoorten onderscheiden, namelijk:

  • Massief hout
  • MDF
  • Spaanplaat
  • Massieve kunststof

Massief hout

Hout dat verwerkt is tot kasten en fronten oogt tijdloos en combineert prachtig met glas en roestvrij staal. Bij hout kun je kiezen uit verschillende houtsoorten. De meest gebruikte zijn: eiken, perelaar, kerselaar, mahonie, notelaar, esdoorn en beuken. Indien je voor hout kiest, is het belangrijk na te gaan of de kastfronten zijn voorzien van een vet en zuurbestendige laklaag.

MDF

MDF wordt erg veel toegepast voor keukenfronten. Het is verkrijgbaar in diverse kleuren en allerlei afwerkingen, zoals fineer en kunststof. Daarnaast wordt MDF specifiek als body gebruikt voor keukens met gelakte fronten of ‘powder-coat’ afwerking. Dat komt doordat een MDF-plaat een gladde en fijne structuur heeft en zich daar dus goed voor leent. Belangrijk bij plaatmateriaal is met name de dichtheid. Hoe hoger de dichtheid van de geperste plaat, hoe steviger het materiaal.

Spaanplaat

Voor een afwerking met laminaat of melamine wordt in de regel spaanplaat als body gebruikt. Deze platen zijn samengesteld uit spaanders die wat ruwer zijn dan de vezels die worden gebruikt om de MDF-platen te persen. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van het plaatmateriaal. Het komt eenvoudigweg doordat deze afwerkingswijze geen gladde plaat als body vereist. Want, de aangebrachte melamine -of laminaatafwerking zorgt voor een ondoordringbaar en glad oppervlak.

Massieve kunststof

In de praktijk gebeurt het nog niet echt vaak (is onder andere vrij prijzig), maar soms worden keukens of bepaalde delen van het ontwerp, zoals de keukendeurtjes gemaakt van kunststof. Een van meest geschikte kunststofmaterialen daarvoor is Corian. Het kan in elke denkbare vorm of kleur worden gegoten en is erg duurzaam. Eventuele krasjes zijn makkelijk weg te werken. Corian wordt al veelvuldig gebruikt voor keukenwerkbladen.

Andere materialen keukenfronten

Je kunt de fronten ook nog in andere materialen krijgen. Wat te denken van een glazen front of van roestvrij staal. Kenmerkend voor deze materialen is dat ze zeer sterk zijn en vrijwel onderhoudsvrij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube