Bereken snel, makkelijk en gratis wat jouw nieuwe keuken ongeveer gaat kosten. Een 100% exacte berekening is nooit te geven, de prijzen wisselen per keukenzaak, apparatuur merk en gekozen materiaal. Maar de globale schatting geeft wel een erg goede richtlijn van wat je kan bereiken met je budget.


Start de berekening >>

Wat kost een keuken
Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Berekenen van de prijs van een keuken

U bent op zoek naar een nieuwe keuken, maar u wilt natuurlijk weten hoeveel deze gaat kosten. Met onze kostenplanner gaat dit heel gemakkelijk.

Bereken de kosten >>

Jaloezie of probleem in keukenland

Mandemakers imperium, slim geconsolideerd of NMA probleem?

mandemakers_imperiumIn een artikel in de pers wordt door Matthijs Rotteveel kritisch geschreven over het rijk van Ben Mandemakers. In dit niet geheel objectieve qua toon maar wellicht wel qua inhoud wordt een zoektocht naar een nieuwe keuken beschreven door de diverse zaken van grotendeels DMG heen.

Een paar quotes uit het artikel:

“De Nederlandse keukenmarkt lijkt een ondoordringbare jungle van winkelformules, stuntkortingen en handjeklap.Achter de schermen trekt één man aan de touwtjes: Ben Mandemakers uit sprookjesdorp Kaatsheuvel. Consumenten die denken te shoppen tussen concurrenten, lopen in werkelijkheid aan de leiband van ‘ome Ben’.”

‘Klein mannetje, grote mond’
‘Ome Ben noemen we hem’, zegt Rob. ‘Het is een klein mannetje met een heel grote mond.’ Niemand weet precies welk marktaandeel hij met al zijn ketens heeft, maar de schattingen liggen tussen 30 en 70 procent. Rob neigt naar de zeventig. ‘Dat geeft hem een enorme machtspositie waar de kleintjes nauwelijks tegenop kunnen. Hij houdt achter de schermen de touwtjes stevig in handen. Hoe ik dat weet? Dat weet iedereen in de keukenbranche. Het lijkt of zijn winkels als Keukenmaxx, Keukenconcurrent en Brugman onderling concurreren, maar regiomanagers kunnen de offertes van alle verschillende formules zien. Die bepalen uiteindelijk hoe laag ze kunnen zakken.’

Dat de prijzen in keukenland zo ondoorzichtig zijn, wordt volgens Rob door Mandemakers en de grote producenten van apparatuur en kastjes in stand gehouden. ‘Hoe ondoorzichtiger de markt, hoe hoger de marges.’ Hij pakt een folder van Siemens ter uitleg. ‘Je hebt een paar grote fabrikanten van apparatuur’, zegt hij. ‘Neff, Bosch en Siemens komen bijvoorbeeld uit dezelfde fabriek. Zie hier, dit is de KI24RA60 koelkast van Siemens. Bij Bosch heet diezelfde koelkast KIR24 A60. Precies hetzelfde ding, ze schuiven alleen wat met de lettertjes. De verkoopprijs die hier in het boek staat is 1.229 euro, maar dat is de bruto verkoopprijs, daar gaat ie niet voor weg.’

“Volgens Piet staan alle Mandemakersformules met elkaar in verbinding. ‘Alle gegevens worden gelijk doorgegeven aan de rest, net als jij meegemaakt hebt. Als je wegloopt bij de een, word je bij de ander geknipt en geschoren. Op zo’n manier benadeelt hij het gros van zijn klanten. Alleen de heel assertieve consument komt goed weg. Ik vind dat asociaal.’

Dat de Consumentenautoriteit en Nederlandse Mededingingsautoriteit nooit bij Mandemakers hebben ingegrepen, begrijpt hij niet. ‘Het enige wat een beetje helpt is de consument wijzer maken door deze informatie te leveren. Of het helpt? Ik heb ook weleens het idee dat consumenten graag bedonderd willen worden.’”

Hoewel de voorlaatste alinea een verzinsel is wat heerst in kritisch keukenvolgers land is de laatste alinea wat beter te volgen. Zall dit zo blijven? Het is niet zo dat het niet bekend is welke zaken er tot het rijk van DMG behoren. Maar natuurlijk weet niet iedereen dit. Maar maakt dat uit? Als iemand een keuken koopt en daar blij mee is, wat is dan het probleem?

Zoeken
Video's
Could not parse XML from YouTube